Wykonanie
Tartaletki z
makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją wzbogaciłam o różnorodne
orzechy oraz ekstrakt z
wanilii.Z poniższego przepisu przygotować można 6 sztuk, ale od razu polecam Wam upiec ich więcej, zwłaszcza, jeśli dysponujecie większą ilością foremek.
Składniki:CIASTO100g
mąki pszennej30g
mąki ziemniaczanej60g
masła50g
migdałów40g
cukru pudru1
żółtko1 łyżka
śmietany 18%MASA MAKOWA75g suchego
maku50g
orzechów włoskich, laskowych,
migdałów1 łyżka (20g)
miodu1 łyżka (20g)
masła2-3 łyżki
cukru pudru1
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiWykonanie:- składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki-
migdały do ciasta kruchego sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać-
mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z
cukrem pudrem, dodać zimne
masło,
żółtko i
śmietanę oraz posiekane
migdały, zagnieść elastyczne ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce-
mak opłukać, zalać gorącą
wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zemleć 2-3
razy w maszynce na drobnym sitku-
orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uprażyć przez kilka minut w piekarniku (w 180 stopniach), laskowe jeszcze ciepłe zawinąć w ściereczkę kuchenną, pocierać w celu usunięcia skórki-
migdały sparzyć, obrać ze skórki
- schłodzone ciasto podzielić na sześć równych części, foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować tłuszczem, następnie wylepić
ciastem, nakłuć widelcem i ponownie schłodzić przez 40-50 minut w lodówce- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, do piekarnika wstawić schłodzone babeczki, piec 15-20 minut do lekkiego zrumienienia- upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić- temperaturę piekarnika obniżyć do 180-190 stopni- do rondelka przełożyć
miód i
masło, rozpuścić na małej mocy palnika, dodać
mak, ekstrakt z
wanilii, chwilę smażyć, zdjąć z palnika, ostudzić-
żółtko utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę, przełożyć do
maku, wymieszać-
bakalie pokroić na średniej wielkości kawałki, przełożyć do masy makowej, wymieszać
-
białko ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać- ostudzone babeczki napełnić równo masą
makową, piec 20-25 minut- upieczone tartaletki wyjąć z piekarnika, ostudzić- żeby wyjąć babeczki z foremek, należy delikatnie obrócić je
spodem do góry, ułożyć na papierze lub ściereczce i lekko postukać nożem w dno foremki- tartaletki tuż po ostygnięciu mogą wydawać się nieco suche z wierzchu, najlepiej schować je do szczelnego pojemnika spożywczego, po kilku godzinach lekko zmiękną i nabiorą wilgoci- przed podaniem udekorować
cukrem pudremTartaletki z
makiem są propozycją dla osób, którym znudził się tradycyjny makowiec, ale też dla każdego, kto lubi
makowe smakołyki.Babeczki można przechowywać przez kilka dni, najlepiej w szczelnym pojemniku spożywczym.