Wykonanie
Sernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym
makiem, a dzięki dodatkowi ubitej
śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach.Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca.Sernik na zdjęciu został wykonany w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników.
Składniki:60g
herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych)25g
masła1 łyżka
mleka500g gęstego
twarogu z wiaderka250ml
śmietanki 30%150g
maku7 i 1/2 łyżek
cukru pudru3 i 1/2 łyżki (70g)
miodu1/2 łyżki (10g)
masła1 łyżka
cukru z
waniliąziarenka z 1
laski wanilii4 i 1/2 łyżeczki (18g)
żelatyny6 łyżek
wody2-3 kostki
białej czekoladyWykonanie:-
mak zalać wrzątkiem, gotować 20-30 minut, w razie potrzeby dolewając nieco
wody, by
mak był nią zakryty przez cały czas- ugotowany
mak dokładnie osączyć z
wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem-
herbatniki rozdrobnić na piasek-
masło roztopić, dodać do
ciastek razem z
mlekiem, wymieszać, całość powinna
mieć konsystencję mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-
herbatniki przełożyć do tortownicy, przy pomocy łyżeczki wylepić
ciasteczkami całe dno formy, całość schłodzić-
twaróg, 3 łyżki
miodu, 6 łyżek
cukru pudru,
cukier z
wanilią, ziarenka z
wanilii oraz 2/3
maku zmiksować-
żelatynę wymieszać w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej do rozpuszczenia się
żelatyny- do ciepłej
żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać- do masy serowej wlać
żelatynę, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji- zimną
śmietankę ubić na sztywno, ubitą dodawać partiami do masy serowej, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką- gotową masę przełożyć na schłodzony spód z
herbatników, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia masy- do rondelka przełożyć 1/2 łyżki
miodu, 1/2 łyżki
masła i 1 i 1/2 łyżki
cukru pudru, a gdy składniki się rozpuszczą, dodać pozostawiony
mak, krótko smażyć, cały czas mieszając- masę
makową ostudzić, schłodzić w lodówce
- gdy masa serowa się zetnie, można przystąpić do dekoracji sernika- z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek-
czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej, lekko ostudzić- pędzelkiem nakładać na kuleczkę małą ilość
czekolady w miejscu, które będzie spoczywało na serniku (można w tym miejscu lekko spłaszczyć kulkę), kuleczki układać na wierzchu sernika, lekko dociskając- udekorowany sernik ponownie schłodzić do zastygnięcia
czekoladySernik makowy dzięki dodatkom takim jak
mak i
miód, ma świąteczny charakter i śmiało można go przygotować jako jedno z ciast na Boże Narodzenie. Przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka dni.