ßßß Cookit - przepis na Sernik makowy bez pieczenia

Sernik makowy bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Sernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach.
Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca.
Sernik na zdjęciu został wykonany w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników.
Składniki:
60g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych)
25g masła
1 łyżka mleka
500g gęstego twarogu z wiaderka
250ml śmietanki 30%
150g maku
7 i 1/2 łyżek cukru pudru
3 i 1/2 łyżki (70g) miodu
1/2 łyżki (10g) masła
1 łyżka cukru z wanilią
ziarenka z 1 laski wanilii
4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny
6 łyżek wody
2-3 kostki białej czekolady
Wykonanie:
- mak zalać wrzątkiem, gotować 20-30 minut, w razie potrzeby dolewając nieco wody, by mak był nią zakryty przez cały czas
- ugotowany mak dokładnie osączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- herbatniki rozdrobnić na piasek
- masło roztopić, dodać do ciastek razem z mlekiem, wymieszać, całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- herbatniki przełożyć do tortownicy, przy pomocy łyżeczki wylepić ciasteczkami całe dno formy, całość schłodzić
- twaróg, 3 łyżki miodu, 6 łyżek cukru pudru, cukier z wanilią, ziarenka z wanilii oraz 2/3 maku zmiksować
- żelatynę wymieszać w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny
- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać
- do masy serowej wlać żelatynę, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji
- zimną śmietankę ubić na sztywno, ubitą dodawać partiami do masy serowej, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką
- gotową masę przełożyć na schłodzony spód z herbatników, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia masy
- do rondelka przełożyć 1/2 łyżki miodu, 1/2 łyżki masła i 1 i 1/2 łyżki cukru pudru, a gdy składniki się rozpuszczą, dodać pozostawiony mak, krótko smażyć, cały czas mieszając
- masę makową ostudzić, schłodzić w lodówce
- gdy masa serowa się zetnie, można przystąpić do dekoracji sernika
- z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek
- czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, lekko ostudzić
- pędzelkiem nakładać na kuleczkę małą ilość czekolady w miejscu, które będzie spoczywało na serniku (można w tym miejscu lekko spłaszczyć kulkę), kuleczki układać na wierzchu sernika, lekko dociskając
- udekorowany sernik ponownie schłodzić do zastygnięcia czekolady
Sernik makowy dzięki dodatkom takim jak mak i miód, ma świąteczny charakter i śmiało można go przygotować jako jedno z ciast na Boże Narodzenie. Przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka dni.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/12/sernik-makowy-bez-pieczenia.html