Wykonanie
Sernik latte macchiato powstał z inspiracji
mlecznym napojem o tej samej nazwie, który przygotowuje się przez powolne dolanie
espresso do gorącego, spienionego
mleka, tworząc trzy warstwy:
mleko,
kawę i
mleczną piankę. Latte macchiato podawane jest zazwyczaj w przezroczystej szklance, w której ładnie wyeksponowane są wspomniane warstwy
napoju. Dla wielbicieli słodkiej
kawy,
napój można dosłodzić do smaku, a pianę udekorować
kakao,
cynamonem lub startą
czekoladą.Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się z
trzech warstw: dwóch
twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz
bitej śmietany, a także cienkiego
spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej
kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję
kawy.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm .
Składniki:SPÓD12 sztuk okrągłych
biszkoptów (lub 60g innych
biszkoptów)40g
masła2 łyżeczki naparu z
kawyNAPAR
KAWOWY4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej4 łyżki gorącej
wodyMASA SEROWA550g gęstego
twarogu z wiaderka lub
twarogu trzykrotnie zmielonego250g
śmietanki 30%4 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru wanilinowego3 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
wodyBITA ŚMIETANA150g
śmietanki 30%1 łyżka
cukru pudru0,5 łyżeczki
żelatyny1 łyżka
wodyWykonanie:NAPAR
KAWOWY- z
kawy i
wody przygotować napar, pozostawić do ostudzeniaSPÓD- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-
biszkopty rozdrobnić na piasek,
masło rozpuścić i dodać do
biszkoptów, wymieszać, dolać 2 łyżeczki naparu
kawowego, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy (jeśli będzie się za bardzo kleić, można zrobić to dłonią lub łyżeczką zamoczoną w zimnej wodzie), schłodzićMASA SEROWA-
żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostudzenia-
twaróg zmiksować z
cukrem- zimną
śmietankę ubić na sztywno, dodać do
twarogu, wymieszać łyżką do połączenia się składników- do
żelatyny dodać 1-2 łyżki masy, dokładnie wymieszać, wlać ją do reszty masy, krótko zmiksować- masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać
cukier wanilinowy, krótko wymieszać/zmiksować, do drugiej wlać pozostały napar
kawowy, również wymieszać do uzyskania jednolitej masy- na spód z
biszkoptów wyłożyć białą masę
twarogową, wyrównać i schłodzić 20-30 minut w lodówce- po tym czasie wyłożyć masę
kawową, wyrównać i ponownie schłodzić
BITA ŚMIETANA- gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną
śmietankę, pod koniec dodając
cukier puder-
żelatynę rozpuścić w łyżce
wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, chwilę ostudzić- do
żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej
śmietanki, wymieszać, wlać do
bitej śmietany, krótko zmiksować-
bitą śmietanę wyłożyć na wierzch sernika, tworząc łyżką
okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać
mleczną piankę na latte macchiato- całość ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc
Sernik latte macchiato bez pieczenia zaspokoi swoim smakiem i aromatem niejednego kawosza. Warstwa
biszkoptów na spodzie ma nieco gorzki,
kawowy smak, biała masa serowa jest lekko słodka z
aromatem waniliowym, a warstwa ciemna - mocno kawowa. Całość uzupełnia delikatna
bita śmietana. Sernik ma lekką, kremową konsystencję, dobrze się porcjuje, zachowując w przekroju warstwy charakterystyczne dla
napoju latte macchiato.