Wykonanie
Po świątecznych ciastach przyszła
pora na coś lżejszego, a deser podany w pucharku to świetna propozycja na sylwestra lub noworoczny podwieczorek. Delikatna jogurtowa pianka pomarańczowa połączona z
czekoladową śmietankową warstwą to duet bardzo zgrany, niezbyt słodki, a do tego ładnie prezentuje się w pucharku lub szklance.Taki deser jest prosty w podaniu, nie trzeba martwić się o krojenie czy talerzyki, więc można go śmiało podać na sylwestrowym przyjęciu. Jest dość lekki przez zawartość
jogurtu, a jak wiemy, zbyt ciężkie i słodkie desery nie idą w parze z wypijanym tego szczególnego wieczoru
alkoholem.
Składniki:warstwa czekoladowa1 łyżeczka
żelatyny + 2 łyżki zimnej
wody + 1 łyżka gorącej
wody3 dag
czekolady deserowej1
jajko1 łyżeczka
cukru pudru125 ml
śmietanki 30%warstwa pomarańczowa2 łyżeczki
żelatyny + 3 łyżki zimnej
wody + 2 łyżki gorącej
wody2
pomarańcze200g
jogurtu naturalnego1 łyżka
cukru pudrudekoracjaplasterki
pomarańczyczekolada deserowaWykonanie:przygotowujemy warstwę
czekoladową :-
żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy po kilku minutach napęcznieje, zalać gorąca
wodą i wymieszać, pozostawić do wystygnięcia-
czekoladę rozpuścić podgrzewając, dodać do niej roztrzepane
jajko, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, nie doprowadzając do zagotowania (mogą nam się wtedy porobić grudki)-
krem czekoladowy zostawić do wystygnięcia-
śmietankę ubić z
cukrem pudrem, połączyć z
czekoladą i wymieszać- do
śmietanki czekoladowej dodać ostudzoną
żelatynę i dokładnie wymieszać, masę przełożyć do dwóch pucharków- warstwę
czekoladową schładzać w lodówce przez 1 godzinę
przygotowujemy warstwę pomarańczowa :-
pomarańcze umyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, wycinając również wszystkie błonki oddzielające cząstki
owocu-
żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, pozostawić do napęcznienia, następnie zalać gorącą
wodą i wymieszać- miąższ
pomarańczy przełożyć do wysokiego naczynia i rozdrobnić blenderem- do powstałego musu
pomarańczowego dodać
cukier i
jogurt, całość zmiksować- do
jogurtu pomarańczowego dodać ostudzoną
żelatynę, dokładnie wymieszać, przelać na zastygniętą w pucharkach warstwę
czekoladową- całość schładzać co najmniej 2 godziny (po tym czasie pianka pomarańczowa zastygnie, warto jednak schładzać całość przez kilka godzin, gdyż uzyskamy wtedy bardziej zwartą konsystencję)- gdy całość zastygnie, udekorować deser cząstkami lub plasterkami
pomarańczy oraz rozpuszczoną
czekoladą (przez rożek z papieru do pieczenia)- deser podawać schłodzonyPrzy okazji tego dwukolorowego deseru chciałabym życzyć Wam wielu wspaniałych chwil w nadchodzącym 2014 roku; niech to będzie rok zmian na lepsze, rok bez problemów, który rozpoczniemy nie z żalem, że kolejne 365 dni naszego życia upłynęło, ale z nadzieją, że będzie wspaniały, bo w dużej mierze to, jaki będzie, zależy od nas.Życzę Wam szampańskiej zabawy i zapraszam na bloga już w przyszłym roku ;)