ßßß
Składniki:15g świeżych drożdży250ml letniej wody1 łyżeczka cukru60g (5-6 łyżek) płatków owsianych350g mąki pszennej1 łyżeczka soli
Wykonanie:- drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, wodę i większość płatków owsianych (pozostawić trochę do posypania bułek), wymieszać i pozostawić na 20-30 minut- mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i przygotowaną wcześniej mieszankę z drożdżami, wymieszać składniki ręką, wyrobić, aż ciasto będzie gładkie, choć dość klejące i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny- piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dole postawić naczynie z wodą, które będzie tam stało przez cały okres pieczenia- wyrośnięte ciasto podsypać lekko mąką i zagnieść, podzielić na 6 części i formować bułki- bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, posmarować je z wierzchu wodą, posypać płatkami owsianymi, lekko przyciskając je do ciasta, następnie tępą stroną noża zrobić na środku każdej bułki "przedziałek"- piec w około 200 stopniach przez 30-35 minut
Po wyjęciu z piekarnika nie mogłam się powstrzymać, żeby chociaż nie uszczknąć kawałka do spróbowania, więc przekroiłam jedną z bułek na pół i zjedliśmy z masłem, które cudownie rozpłynęło się na ciepłym wnętrzu bułeczki. Mniam!Moje bułki wyszły średniej wielkości i myślę, że jest ona optymalna i porównywalna do wielkości bułek kupowanych w sklepie. Jeżeli nie mamy talentu do równego dzielenia ciasta na części, można posłużyć się wagą kuchenną - każda z moich bułek przed upieczeniem ważyła około 120g. Można też pokusić się o inne dodatki zamiast płatków owsianych, wiem natomiast, że pieczenie takich domowych bułek to wcale nie taka trudna czynność :)
Jeżeli posmarujemy je z wierzchu rozmąconym białkiem, powinny po upieczeniu ładnie się błyszczeć, zależy to też od piekarnika, gdyż w moim np. grzejącym tylko od dołu, bułki nie rumienią się z wierzchu na złoty kolor, mimo że są już upieczone.Można zrobić te bułki z większą ilością płatków owsianych (do 100g), są one jednak zdecydowanie cięższe i bardziej zbite w konsystencji.Jest to przepis, który uratuje nas w sytuacji, gdy zabraknie nam pieczywa w domu, oprócz drożdży wszystkie składniki na jego wykonanie mamy zazwyczaj w domu, a i drożdże, choćby instant, ma w swojej kuchni "na wszelki wypadek" coraz więcej z nas. Bułki pszenne z tego przepisu można śmiało upiec wieczorem i po ostudzeniu przechować w woreczku foliowym, a na drugi dzień na śniadanie będą nam także smakować.