Wykonanie
Kulki z
płatków owsianych to doskonała propozycja słodkiej przekąski na spotkanie z rodziną lub znajomymi. Nie wymagają użycia piekarnika, a jedynie kilku minut gotowania, trochę więcej czasu poświęconego lepieniu kulek z utworzonej masy, a także leżakowania w lodówce, ale to już bez naszego udziału ;)Z poniższego przepisu uformujecie 35-40 kuleczek.
Składniki:250g
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru (w tym można dać
cukier waniliowy)3-4 łyżki
kakao1/2 szklanki
mleka lub
wody500g
płatków owsianych2-3 łyżki
wiórków kokosowychWykonanie:- zagotować tłuszcz,
cukier,
kakao i
mleko (lub
wodę)- wsypać
płatki owsiane, dokładnie wymieszać- z ostygniętej masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w wiórkach
kokosowych- schłodzić w lodówce
Kulki owsiane najlepiej smakują na drugi dzień, gdyż wielogodzinne chłodzenie w lodówce powoduje, że masa jest mocno zwarta. Do obtoczenia kulek można użyć np. drobno startych
orzechów, ale ja najbardziej lubię wariant z wiórkami kokosowymi.