Wykonanie
Moja propozycja na danie z
białą kiełbasą tym razem pieczona w gryczanym
piwie miodowym.Składniki :8 sztuk dobrej
białej kiełbasy wieprzowejmała
cebulakilka gałązek świeżego
tymianku0,5 l
piwa gryczanego
smalec wieprzowyPrzygotowanie :
Kiełbasę obsmażamy aż będzie rumiana (na
smalcu wieprzowym), następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia, na gorącą patelnię wrzucamy przekrojoną na pół
cebulkę i gałązki
tymianku po 2 minutach przelewamy razem z tłuszczem do naczynia z
kiełbasą zalewamy zimnym
piwem gryczanym, wstawiamy na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem wyciągamy(ja przełożyłam domgarnka rzymskiego) zapiekamy ok. 60 minut w temp. 180 st. podajemy z
pieczywem i
sałata bądź
rukolą z sosem vinegrette. Smacznego