ßßß Cookit - przepis na Smalec domowy, smalczyk

Smalec domowy, smalczyk

nazwa

Wykonanie

Smalec domowy, smalczyk ... ile kucharzy / kucharek tyle przepisów bo każdy ma swój ulubiony. Od któregoś roku wstecz regularnie przygotowuję go jako jeden ze smakołyków na przyjęcia urodzinowe, i niby każdy mówi "...a smalec zrobił ... " :) ale po przyjęciu gliniaczek pusty :)
Składniki na mój przepis :
1 kg słoniny (mielonej - dla wygody)
ok 40 dag boczku wędzonego
1 średnia cebula
pieprz
majeranek
czosnek granulowany
Przygotowanie :
Słoninę kupuję mieloną z czystej wygody, jeśli macie w bloku musicie ją pokroić w ok 0,5 cm kostkę, Boczek kroję w nieco większą kosteczkę. W garnku wpierw wstępnie roztapiam słoninę i dodaję pokrojony boczek, gdy ilość płynnego tłuszczu zaczyna zatapiać boczek dodaję cebulę, podzieloną na 4 części bez odciętego "ogonka" który będzie trzymał wszystkie piórka - tzw. "tulipan"co chwilę mieszając i rozbijając grudki. Smalczyk jest gotowy gdy pływająca cebula ma piękny złoty kolor. Garnek zdejmuję z pieca, usuwam cebulkę, doprawiam majerankiem, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Wystudzony przelewam do gliniaczka. Podaję z chlebem i kiszonym ogóreczkiem.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2015/09/smalec-domowy-smalczyk.html