Wykonanie
Jak to czasem bywa to pomysł na wypróbowanie czegoś nowego bądź inspiracji do odkrycia np. nowej
przyprawy dostaję od mamy. Mówiąc "nowej
przyprawy" mam na myśli takiej której nigdy wcześniej nie miałem okazji poznać czy spróbować, w tym przypadku
mowa jest o papryczkach
chilli peperoncini. Ciekawostką jest ilość użytych tych około 1,5 cm papryczek w tej potrawce.Składniki :1 podwójna
pierś z kurczakaok 0,5 kg oczyszczonej
cukinii (oczyszczonej z miąższu pestkowego)30 dag
makaronu - muszelkipuszka
pomidorów4 ząbki
czosnkuchilli peperoncini
ser parmezanoliwa z oliwekPrzygotowanie:
Makaron gotuję al'dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukinię oczyszczam z miąższu pestkowego i zależnie od wielkości kroję w ćwierć lub pół plastry, podsmażam na niewielkiej ilości
oliwy doprawiając
solą i dodając 3
papryczki chilli peperoncini. Duszę aż
cukinia zmięknie a
chilli się rozkruszy.
Pierś z kurczaka pokrojoną w kawałki podsmażam z 4 drobno poszatkowanymi ząbkami
czosnku (najlepiej na tej samej patelni i
oliwą z oliwek ) dodaję
pomidory i całość duszę umożliwiając odparowanie nadmiaru
soków.Wszystkie 3 główne składniki czyli pierś w pomidorach,
makaron i
cukinię łączę w odpowiedniej wielkości garnku i jeszcze chwilę duszę dodając trochę startego
parmezanu.Gotową potrawkę przekładam na talerze i posypuję jeszcze dodatkowo startym
parmezanem.