Wykonanie
W dzieciństwie owsiankę jadłem przynajmniej 2
razy w tygodniu na śniadanie. Uwielbiałem gdy mama robiła ją na gęsto i taką też lubię do dziś z tą tylko różnicą że jadam ją o wiele, wiele rzadziej za to
mogę sobie ją sobie przyrządzić wedle własnych pomysłów.Składniki :0,5 litra
mleka2 łyżeczki
maku5 łyżek
płatków owsianych1
gruszka1 łyżka
miodu3 łyżeczki
cukrukilka kropel
aromatu migdałowegoPrzygotowanie :
Mleko zagotuję wraz z
makiem,
cukrem i kilkoma kroplami
olejku migdałowego. Po zagotowaniu dodaję
płatki i zmniejszam ogień do minimum i co jakiś czas mieszam czekając aż owsianką zgęstnieje. W
między czasie kroję
gruszkę w kostkę i podsmażam na łyżce
miodu do momentu aż kosteczki
gruszki zaczną przypominać skwarki.Owsiankę podaję na ciepło z kandyzowaną
gruszką na górze.Pychotka :)