Wykonanie
Rzadko się zdarza aby coś co robię pierwszy raz trafiało na bloga, zazwyczaj coś muszę doprawić, coś ująć, coś dodać, ... jednak nie w tym przypadku, ten przepis jest kompletny a
karkówka idealna.Panowie, co Wy na to abyście to Wy zrobili ten przepis i zaskoczyli żony ?Składniki :1 kg
karkówki3 średnie
cebule2
pomidory350 ml
przecieru pomidorowego2 łyżki przecieru z
chilli (lub płaska łyżeczka
przyprawy chilli)2 ząbki
czosnkupół
czerwonej paprykiok 100 ml
wodyprzyprawa do
karkówkioliwa do marynatyPrzygotowanie :
Karkówkę kroję w ok 1,5 plastry i tylko lekko tłuczkiem "ruszam"
mięso i marynuję w
oliwie z
przyprawą do
karkówki, im dłużej tym lepiej. Wymienione warzywa kroję w paski lub półplastry.W formie do zapiekania - w moim przypadku jest to szklana brytfanna, wykładam trochę wszystkich warzyw na dno a następnie układam skośnie plastry
karkówki naprzemiennie z warzywami (zob.zdjęcie). na koniec całość lekko uciskam.
Przecier pomidorowy mieszam z przecierem z
chilli i
wodą (całość ma jakieś 0,5 litra - bez skojarzeń (: ) i zalewam wszystko w brytfannie do pełna. Przykrywam pokrywą i zapiekam w piekarniku przez ok 2h w spokojnej temperaturze 170-180oC.
Karkówkę w warzywach podałem na obiad tylko z ziemniaczkami, wystarczyło aby wymiatać.Przecier z
papryczek chilli w kilku słowach:Jest to bardzo pikantna
przyprawa której zazwyczaj używam niewiele aby uzyskać odpowiednią pikantność, z którą jednocześnie można się bardzo prosto obchodzić bo jeśli się przesadzi to wystarczy dodać odrobinę
śmietany i wszystko wraca do odpowiedniej pikantności. Bardzo przydatny w kuchni, dostępny prawie w każdym markecie.