Wykonanie
Ciastka z maszynki to przepyszne
ciasteczka na święta, trzymane w słoju zachowują bardzo długo swoją kruchość. Wykonane wg. przepisu mojej mamy w dodatku do ich wykonania dostałem poniekąd już antyczną maszynkę.Składniki :
60 dag
mąki20 dag
cukru1
cukier waniliowy2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia20 dag
margarynymleko2 łyżki
maku1 łyżka
kakaoPrzygotowanie :Mieszam ze sobą
mąkę,
cukier zwykły i
waniliowy oraz
proszek do pieczenia. Z wymieszanych składników robię formę krateru do którego wlewam roztopioną
margarynę (
margarynę roztapiam powoli i na bardzo małym ogniu ). Z całości zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dolewam po trochu
mleka do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę dzielę na 3 części, jedną zostawiam naturalną , do drugiej dodaję
mak, do trzeciej
kakao i każdą z jeszcze trochę wyrabiam po czym chłodzę w lodówce przez ok 1h.Teraz zostało już tylko zamontować maszynkę z przystawką do
ciastek i wyciskam.Piekę przez ok 10-12 minut w 180oC.