Wykonanie
No dobrze, wystarczy tego
szpinaku, przecież trwa sezon także na inne pyszne warzywa.Zupa z
młodych rzep z
ryżem gorąca.Obrać
młodej rzepki (wielkości
cebuli dużej) sztuk czterdzieści na osób np. 15, włożyć do rondla, do czego dodać należy ósmą część funta
cukru i ćwierć funta
masła, podlawszy to
bulonem, niech się gotuje pod pokrywą, dopóki
rzepa nie będzie zupełnie miękką. Skoro się to uskuteczniło, przeciera się przez gęste sito do naczynia czystego i rozprowadza się
bulonem białym dobrym; w propoporcyą, aby zupa nie była nazbyt gęstą lub rzadką. Przed wydaniem do stołu zagotowywa się i spuszcza się do niej kwaterkę
ryżu, uprzednio w wodzie odgotowanego, lecz nie na miękko, gdyż w zupie powinien się zupełnie dogotować, oraz odgotowanego i w cząstki pokrajanego mostku.