Wykonanie
            
Ostatnio dostałam trochę aronii. Moja babcia robi rewelacyjny sok z aronii, lecz ja miałam jej za mało na zrobienie soku. Aronia kojarzy mi się z goryczą i cierpkością więc nie za bardzo byłam przekonana do 
konfitury, ale efekt wyszedł świetny. 
Konfitura jest słodka i pyszna, pasuje nie tylko do zwykłych kanapek, ale i do 
sera, naleśników czy jako nadzienie do bułeczek.Składniki:500 g aronii250 g 
jabłek300 g 
cukru6 
goździków½ łyżeczki 
cynamonuWykonanie:Aronię umyć, oczyścić i osuszyć. Przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać 
cukier i 
cynamon a następnie podgrzewać aż aronia puści sok . Następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Aronię ostudzić i zostawić do następnego dnia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać 
cynamon i smażyć aż 
jabłka się rozpadną. W razie potrzeby można dodać 
wodę.Aronię ponownie zagotować, dodać 
jabłka a następnie gotować do osiągnięcia zadowalającej konsystencji.
Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoiczków, pasteryzować.
