ßßß Cookit - przepis na Tarta jabłkowa z kolendrą w karmelu

Tarta jabłkowa z kolendrą w karmelu

nazwa

Wykonanie

Tartę tą szczególnie polecam miłośnikom wyrazistych smaków i kolendry. Ciasto francuskie można przygotować samemu, jednak jest to bardzo pracochłonne więc wykorzystałam gotowe ciasto francuskie.
Składniki:
500 g surowego ciasta francuskiego
500 g jabłek
2 łyżki ziaren kolendry
50 g masła
100 g cukru
masło do posmarowania formy
Wykonanie:
Na patelnię lub do garnka o grubym dnie wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż cukier nie zbrązowieje. Zmniejszyć ogień i wsypać ziarna kolendry, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Karmel wylać na talerz i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Gdy karmel stwardnieje połamać go na mniejsze kawałki i zmielić na drobny proszek.
Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na cienkie plastry.
Formą na tartę wysmarować masłem.Formę wyłożyć ciastem francuskim dobrze dociskając go do formy, szczególnie na brzegach. Formę wstawić na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C.
Na cieście ułożyć jabłka w kształcie rozety, wierzch posypać kolendrą w karmelu. Na wierzchu rozłożyć małe kawałki masła.
Tartę piec przez około 35 - 40 minut do momentu aż się dobrze zarumieni.
Podawać ciepłą.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/07/tarta-jabkowa-z-kolendra-w-karmelu.html