Wykonanie

Tartę tą szczególnie polecam miłośnikom wyrazistych smaków i
kolendry.
Ciasto francuskie można przygotować samemu, jednak jest to bardzo pracochłonne więc wykorzystałam gotowe
ciasto francuskie.Składniki:500 g surowego
ciasta francuskiego500 g
jabłek2 łyżki ziaren
kolendry50 g
masła100 g
cukrumasło do posmarowania formyWykonanie:Na patelnię lub do garnka o grubym dnie wsypać
cukier. Podgrzewać na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż
cukier nie zbrązowieje. Zmniejszyć ogień i wsypać ziarna
kolendry, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Karmel wylać na talerz i zostawić do całkowitego wystygnięcia.Gdy karmel stwardnieje połamać go na mniejsze kawałki i zmielić na drobny proszek.
Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Jabłka pokroić na cienkie plastry.Formą na tartę wysmarować
masłem.Formę wyłożyć
ciastem francuskim dobrze dociskając go do formy, szczególnie na brzegach. Formę wstawić na 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C.Na cieście ułożyć
jabłka w kształcie rozety, wierzch posypać
kolendrą w karmelu. Na wierzchu rozłożyć małe kawałki
masła.Tartę piec przez około 35 - 40 minut do momentu aż się dobrze zarumieni.Podawać ciepłą.