ßßß Cookit - przepis na Rabarbar z truskawkami zapiekany pod kruszonką

Rabarbar z truskawkami zapiekany pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Korzystając z tego, że sezon na rabarbar i truskawki jest w pełni, postanowiłam połączyć oba te owoce. Ponieważ nie miałam ochoty na żadne ciężkie ciasta, postanowiłam spróbować obu tych owoców po prostu zapieczonych pod kruszonką.
Moja wersja jest raczej kwaśna ale dzięki temu, gorące owoce idealnie pasują do zimnych i słodkich lodów.
Składniki:
4 duże łodygi rabarbaru
600 g truskawek
8 - 10 łyżek cukru
kruszonka:
150 g mąki
75 g cukru pudru
75 g masła
1,5 łyżki smalcu
Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić na pół lub na ćwiartki.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze części.
Rabarbar i truskawki wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać cukrem.
Przygotować kruszonkę: do miski włożyć wszystkie składniki i rozcierać palcami do momentu aż powstanie zbity kawałek ciasta, który łatwo się kruszy.
Owoce posypać pokruszonym ciastem i zapiekać około 40 minut w temperaturze 180 o C.
Podawać na gorąco lub ciepło z lodami lub ciastem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/06/rabarbar-z-truskawkami-zapiekany-pod.html