Wykonanie

Korzystając z tego, że sezon na
rabarbar i
truskawki jest w pełni, postanowiłam połączyć oba te
owoce. Ponieważ nie miałam ochoty na żadne ciężkie ciasta, postanowiłam spróbować obu tych
owoców po prostu zapieczonych pod kruszonką.Moja wersja jest raczej kwaśna ale dzięki temu, gorące
owoce idealnie pasują do zimnych i słodkich
lodów.Składniki:4 duże łodygi
rabarbaru600 g
truskawek8 - 10 łyżek
cukrukruszonka:150 g
mąki75 g
cukru pudru75 g
masła1,5 łyżki
smalcuWykonanie:
Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić na pół lub na ćwiartki.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze części.
Rabarbar i
truskawki wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać
cukrem.Przygotować kruszonkę: do miski włożyć wszystkie składniki i rozcierać palcami do momentu aż powstanie zbity kawałek ciasta, który łatwo się kruszy.
Owoce posypać pokruszonym
ciastem i zapiekać około 40 minut w temperaturze 180 o C.Podawać na gorąco lub ciepło z
lodami lub
ciastem.