ßßß Cookit - przepis na Rogaliki

Rogaliki

nazwa

Wykonanie

Odkąd pamiętam co roku w okresie karnawału moja babcia piecze rogaliki z tego przepisu. Jej rogaliki są ładniejsze i zgrabniejsze, ale moje wyszły i tak nie najgorzej, a smakują równie dobrze co babcine.
Do rogalików można dodać dowolny dżem lub marmoladę. Ja użyłam kakaowe powidła śliwkowe i dżem gruszkowo-bananowy, który dostałam od mojej teściowej.
Składniki:
500 g mąki
1 opakowanie margaryny
½ szklanki śmietany
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z śmietaną i cukrem.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę a następnie posiekać nożem.
W mące zrobić wgłębienie, dodać drożdże ze śmietaną i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować w koło i podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego z trójkątów ułożyć trochę marmolady i zwinąć w stronę środka ciasta. Brzegi skleić i ułożyć tak, by tworzyły rogaliki.
Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez 15 - 17 minut do momentu aż rogaliki się zarumienią.
Rogaliki ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/02/rogaliki.html