Wykonanie
Masa cukrowa nadaje się rewelacyjnie do robienia kwiatów i innych ozdób ciasta i
torty. Można ją również zabarwić barwnikami spożywczymi. Ja dodałam od razu cały
cukier, ale okazało się, że było go za dużo. Najlepiej najpierw dodać połowę
cukru a
potem dodawać go po trochu.Składniki:220 g
cukry pudru9g
masła3g
żelatyny15 ml
wody25g glukozyWykonanie:
Cukier puder przesiać przez sito.
Żelatynę zalać
wodą i odstawić na 10 minut żeby nasiąkła.
Masło,
żelatynę i glukozę przełożyć do garnka o grubym dnie. Podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. UWAGA masy nie można zagotować.Masę dodać do ⅔ przesianego
cukru, wymieszać. Ponieważ masa jest bardzo gorąca można to zrobić mikserem lub jak ja trzepaczką.Gdy
cukier trochę ostygnie przełożyć masę na deskę i wyrabiać ręcznie stopniowo dosypując
cukier.Róże z masy plastycznej.Masę cienko rozwałkować podsypując ją przesianym
cukrem pudrem. Im cieniej ją rozwałkujemy, tym więcej
płatków można przykleić do róży.Z masy wycinać kółka np. za pomocą kieliszka, oraz zrobić niewielki wałek z ciasta. Wałek rozgnieść palcem na nierówny prostokąt a następnie zwinąć go tworząc środek kwiatka. Można również zrobić niewielkie kulki, położyć je
między folią spożywczą i rozgnieść palcami.Górę kółka rozgnieść palcami formując płatek. Dół kółka zwilżyć
wodą, przyklejać kolejne kółka z jednocześnie odginając je i formując
płatki róż.Gotowe różyczki odstawić w suche miejsce żeby stwardniały.