Wykonanie
Crème brûlée czyli przypalony krem idealnie nadaje się na deser jako zakończenie pysznego obiadu. Delikatny
waniliowy krem przykryty karmelizowanym
cukrem jest pyszny i potrafi zaskoczyć każdego kto próbuje go po raz pierwszy. Dla mnie najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony, np. po nocy spędzonej w lodówce.Przepis ten wystarczy na przygotowanie około 6 kokilek.Składniki:5
żółtek400 ml
śmietany 36%¼ szklanki
białego cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią lub 1
laska waniliibrązowy cukier do posypania kremuWykonanie:
Biały cukier i
cukier z
wanilią wymieszać ze sobą, dodać do
żółtek i delikatnie wymieszać żeby nie napowietrzyć masy. Jeśli używamy całą
wanilię należy przeciąć ją na pół i dodać do masy ziarna
wanilii.
Śmietanę doprowadzić do wrzenia i od razu ściągnąć z ognia. Podczas podgrzewania,
śmietanę trzeba cały czas mieszać i uważać żeby ją nie przypalić.
Śmietanę dodawać do
żółtek po jednej łyżce, cały czas delikatnie mieszając masę aby ją zbytnio nie napowietrzyć. Jeżeli w
masie są grudki to można całość przelać przez sito by uzyskać gładką masę. Jeśli używamy całą
wanilię, masę razem z przeciętą wcześniej
laską wanilii warto włożyć na godzinę do lodówki aby smaki się połączyły.Gotową masę przelać do kokilek, foremki ułożyć w formie którą należy wypełnić zimną
wodą do połowy wysokości kokilek. UWAGA trzeba uważać, żeby przy nalewaniu
wody i przenoszeniu formy do piekarnika ani jedna kropla
wody nie dostała się do deseru ponieważ wtedy deser się nie uda.Całość zapiekać przez około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 110 o C.Ostudzony i schłodzony w lodówce krem posypać
brązowym cukrem i karmelizować go za pomocą palnika kuchennego.