ßßß Cookit - przepis na Pavlova

Pavlova

nazwa

Wykonanie

Prawdziwy deser Pavlovej to beza z bitą śmietaną i malinami. Zanim spróbowałam ją zrobić wydawało mi się, że będzie ona zbyt słodka. Okazało się, że słodycz bezy i bitej śmietany cudownie łamią kwaśne maliny. Choć zrobienie a raczej wysuszenie bezy zajmuje bardzo dużo czasu, to naprawdę warto ją przygotować. tego deseru nie ma się dość. Jest naprawdę pyszny.
Składniki na bezę:
4 białka
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Pozostałe składniki:
300 ml. śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
½ kg malin
Wykonanie:
Przygotować bezę:
Piekarnik nagrzać do temperatury 80 o C
Białka ubijać przez około 20 minut na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier i sok z cytryny, miksować przez kilka minut.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odrysować duży talerz. Z piany z białek uformować koło wewnątrz narysowanego koła.
Suszyć w temperaturze 80 o C przy włączonym termoobiegu przez conajmniej 6 godziny. Ja suszyłam przez 4 godziny, bezę zostawiłam na noc w piekarniku a następnego dnia suszyłam ją jeszcze przez 2 godziny.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę.
Maliny umyć i osuszyć.
Ubitą śmietaną posmarować bezę. Na wierzch poukładać maliny.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/09/pavlova.html