Wykonanie
Ten słodki i pyszny deser zrobiłam przypadkiem gdy robiłam tartę z
owocami . Ponieważ zrobiłam trochę więcej Crème Pâtissière i miałam jeszcze trochę
truskawek, postanowiłam połączyć oba te składniki. Rezultat okazał się rewelacyjny. Słodki,pyszny po prostu palce lizać.Składniki:6
żółtek600 ml
mleka100 g
cukru30 g
mąki pszennej30 g
mąki kukurydzianej
truskawkicukier do
truskawekWykonanie:
Żółtka ubić z
cukrem na gęstą pianę, pod koniec dodać
mąki i ubijać jeszcze przez chwilę.
Mleko zagotować. Dolewać powoli gorące
mleko do
żółtek nie przestając ubijać. Przelać
jajka z
mlekiem do garnka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Trzeba uważać żeby nie przypalić kremu i żeby nie zrobiły się grudki.Tak przygotowany krem przełożyć do miseczek.
Truskawki opłukać, obrać zmiksować blenderem jeśli
truskawki są bardzo kwaśne można je posłodzić.Zmiksowane
truskawki przełożyć na Crème Pâtissière . Tak przygotowany deser można ozdobić kawałkami
truskawek.