ßßß Cookit - przepis na Crème Pâtissière z Truskawkami

Crème Pâtissière z Truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ten słodki i pyszny deser zrobiłam przypadkiem gdy robiłam tartę z owocami . Ponieważ zrobiłam trochę więcej Crème Pâtissière i miałam jeszcze trochę truskawek, postanowiłam połączyć oba te składniki. Rezultat okazał się rewelacyjny. Słodki,pyszny po prostu palce lizać.
Składniki:
6 żółtek
600 ml mleka
100 g cukru
30 g mąki pszennej
30 g mąki kukurydzianej
truskawki
cukier do truskawek
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem na gęstą pianę, pod koniec dodać mąki i ubijać jeszcze przez chwilę.
Mleko zagotować. Dolewać powoli gorące mleko do żółtek nie przestając ubijać. Przelać jajka z mlekiem do garnka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Trzeba uważać żeby nie przypalić kremu i żeby nie zrobiły się grudki.
Tak przygotowany krem przełożyć do miseczek.
Truskawki opłukać, obrać zmiksować blenderem jeśli truskawki są bardzo kwaśne można je posłodzić.
Zmiksowane truskawki przełożyć na Crème Pâtissière . Tak przygotowany deser można ozdobić kawałkami truskawek.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/07/creme-patissiere-z-truskawkami_21.html