Wykonanie
Pavlova ...deser australijski;) Smak powala. Jestem zachwycona, a to znaczy ,że będzie u nas gościć często:) A u Was???Składniki;
Beza;6
białek,280 g
cukru,łyżeczka
octu winnego,łyżeczka
mąki ziemniaczanej,Frużelina wiśniowa;300 g
wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów,80 g
cukru,czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wody,Wykonanie;
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy
ocet i
mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy
bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy
bezę na noc w piekarniku;)Przygotowujemy frużelinę.
Wiśnie zasypujemy
cukrem i gotujemy na średnim ogniu do jego rozpuszczenia. Powoli dodajemy rozpuszczoną
mąkę cały czas mieszając i gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy.Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając
cukier.
Bezę kładziemy na paterę i wykładamy na nią
śmietanę a następnie frużelinę. Na koniec posypujemy startą
czekoladą....smacznego;)
źródło przepisu http://anulekkkk.blox.pl/html