ßßß Cookit - przepis na Pavlova z wiśniami

Pavlova z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Pavlova ...deser australijski;) Smak powala. Jestem zachwycona, a to znaczy ,że będzie u nas gościć często:) A u Was???
Składniki;
Beza;
6 białek,
280 g cukru,
łyżeczka octu winnego,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Frużelina wiśniowa;
300 g wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów,
80 g cukru,
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody,
Wykonanie;
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na noc w piekarniku;)
Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu do jego rozpuszczenia. Powoli dodajemy rozpuszczoną mąkę cały czas mieszając i gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier.
Bezę kładziemy na paterę i wykładamy na nią śmietanę a następnie frużelinę. Na koniec posypujemy startą czekoladą....smacznego;)
źródło przepisu http://anulekkkk.blox.pl/html
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2015/07/pavlova-z-wisniami.html