Wykonanie
Z racji ,że sezon na
truskawki się kończy , nie czekałam aż mąż
zrobi zdjęcie i dodałam swoje z telefonu:) Z chwilą gdy dojdzie do konsumpcji
dżemu, dodam inne;) Smak boski...przepis od Agnieszki, która właśnie zrealizowała swoje marzenie i przeniosła sie do Warszawy:)Składniki;1 kg
truskawek.3
banany,łyżeczka
imbiru,żelfix (3:1),60 dkg
cukruPolecamy
przyprawy SKWORCUWykonanie:Umyte
truskawki bez szypułek wsypujemy do rondla. Rozgniatamy drewnianym tłuczkiem.
Banany obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy do
truskawek.Do owocow dodajemy
imbir oraz żelfix, mieszamy i zagotowujemy. Wsypujemy
cukier i gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Przekładamy gorący
dżem do słoików.Pasteryzujemy 20 minut.