Wykonanie
Tak w końcu go zrobiłam…
Miód lawendowy. Zainspirował mnie blog MojeTworyPrzetwory. Lawendę zamówiłam w Ogrodnictwo lawenda…i stało się:) Mam mój
miód lawendowy:) Dzięki Ewa za inspiracje…smacznegoSkładniki:80 g samych kwiatów lawendy - same główki4 l zimnej
wody4
limonkicukru tyle ile powstanie płynu 1:1, ale o tym już w przygotowaniuPrzygotowanie:obcięte główki kwiatów lawendy dokładnie płuczemy pod bieżącą
wodąumieszczamy w dużym naczyniu, zalewamy zimną
wodąodstawiamy na cały dzień w chłodne miejscepo tym czasie całość przelewamy do dużego garnka i zaczynamy gotować, od zagotowania zmniejszamy palnik i gotujemy około godziny, na ostatnie 15 minut, wyciskamy sok z 2
limonekwyłączmy kuchenkę i zostawiamy napar na całą nocnastępnego dnia odcedzamy kwiaty i odważamy płyndodajemy do niego tyle
cukru i ważył - zaczynamy gotować, gdy napar się zagotuje, zmniejszamy palnik i gotujemy około 3-4 godzinpo tym czasie wyłączyć kuchenkę, zostawić płyn do ostudzenia i ponownie zagotowaćpod sam koniec gotowania dodajemy sok z pozostałych 2
limonekgorący
miód przelewam do czystych i suchych słoików, zakręcam i ustawiam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia, żeby porządnie się zassały.
/oryginalny przepis z blogu MojeTworyPrzetwory/ http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2013/07/miod-lawendowy.htmlPrzepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: