Wykonanie
Czy wspominałam już o mojej fascynacji Gumowską? :) Na pewno tak i nie ma się co dziwić - pisała świetne książki. Dziś kolejna z nich - Słońce w słoikach. Mogłoby się wydawać, że to nic wyjątkowego, ot zbiór przepisów na kompoty. I tu się bardzo pomylimy. Oczywiście przepisy na kompoty są, ale poza nimi są receptury wymyślne sałatki,
mięsa w wekach, gotowe dania w słoikach, które można łatwo przygotować, a
potem w chwili napadu głodu tylko odgrzać. Skądś to znamy, hmmm...? :) Książkę jednym słowem uwielbiam i zdecydowanie polecam. W obszernym wstępie omówione zostały różne metody konserwacji, następnie rozdziały skupiają się na przetworach z warzyw, mięsach, grzybach, przetworach
owocowych, a całość kończy rozdział poświęcony
przetworom różnym, które na pewno was zaciekawią.Warto ją
mieć ponieważ:dokładnie omawia różne rodzaje konserwacji żywności i wskazuje jak robić to prawidłowoprzepisy są proste i dokładnie rozpisanezawiera ciekawe, również mało znane przepisy na wyszukane
przetworypodział treści na poszczególne
owoce i warzywa bardzo ułatwia nam podjęcie decyzji co przygotować z tego co akurat mamy pod ręką.