ßßß Cookit - przepis na Sok marchwiowo-pomarańczowo-jabłkowy

Sok marchwiowo-pomarańczowo-jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 4 porcje)
- 1 kg marchwi,
- ½ kg soczystych jabłek,
- ½ kg pomarańczy.
Sposób przygotowania
1. Obieramy marchewkę i kroimy na drobniejsze części.
2. Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.
4. Pomarańcze obieramy ze skóry.
3. Jabłka, marchewkę i pomarańcze wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok.
Sok jest bogaty w:
- β-karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega procesom starzenia się.
- witaminę C, która również jest antyoksydantem.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 200 ml
Energia: 88 kcal
Białko: 1,2 g
Tłuszcze: 0 , 4 g
Węglowodany: 23 , 6 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 8 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/05/sok-marchwiowo-pomaranczowo-jabkowy.html