Wykonanie
Składniki(na 4 porcje)- 1 kg
marchwi,- ½ kg soczystych
jabłek,- ½ kg
pomarańczy.Sposób przygotowania1. Obieramy
marchewkę i kroimy na drobniejsze części.2.
Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.4.
Pomarańcze obieramy ze skóry.3.
Jabłka,
marchewkę i
pomarańcze wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok.
Sok jest bogaty w:- β-karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega procesom starzenia się.- witaminę C, która również jest antyoksydantem.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 200 mlEnergia: 88 kcal
Białko: 1,2 gTłuszcze: 0 , 4 gWęglowodany: 23 , 6 gBłonnik pokarmowy : 3 , 8 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza