Wykonanie

W kwestii słodkości u mnie ostatnio monotematycznie. Nawet bardzo.
Truskawki goszczą wszędzie i nawet teraz mam pod
bokiem michę pełną tych słodkich
owoców. Cóż, sezon
truskawkowy jest bardzo krótki i staram się go wykorzystać maksymalnie.Dzisiaj kruchy pełnoziarnisty placek. Doskonale nadaje się na drugie śniadanie (przemyciłam
płatki owsiane i
otręby) a z kulką
lodów waniliowych stanowi wspaniały deser. Pycha.Składniki:Na ciasto:-2 szklanki
mąki pełnoziarnistej-160g zimnego
masła-3 łyżki
cukru-2 łyżeczki
cynamonuFarsz
owocowy:-2 szklanki pokrojonych
truskawek-1 szklanka pokrojonego
rabarbaru-1/3 szklanki
cukru-1 łyżeczka
cynamonu-2 łyżki
otrębów owsianych-2 łyżki
płatków owsianych-2 łyżki
płatków migdałowychSkładniki na ciasto łączymy razem krótko zagniatając. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.Przygotowujemy farsz
owocowy. Do miseczki wkładamy pokrojone
owoce, zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na około 20 minut (lub dłużej). Po tym czasie odlewamy powstały sok. Dodajemy
cynamon,
płatki owsiane i
migdałowe oraz
otręby i mieszamy.Schłodzonym
ciastem wykładamy okrągłą formę ( u mnie 24cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, na wierzchu układamy farsz (ja dodatkowo posypuje
płatkami migdałowymi) i pieczemy dalej przez około 30 minut.

Smacznego!