Na rozgrzewkę po zimowym spacerze (kto widział zimę ostatnio?), na wieczór z książką, na sobotni poranek, na chandrę. Jednym słowem, gorąca czekolada jest dobra na wszystko. A jeśli dodamy do tego nutkę piernika, to ja mogę się błogo rozpłynąć.Na 3 porcje (lub 2 naprawdę duże)-300ml mleka-300ml śmietany 30%-1 łyżeczka przyprawy do piernika (np. domowej)-100g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao-50g czekolady mlecznej lub gorzkiej-1 czubata łyżeczka kakaoDo dekoracji:-bita śmietana-tartaczekolada-ciastko korzenneKakao rozrabiamy w 50ml zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz ze śmietanką i przyprawą. Dodajemy rozrobione kakao i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zestawiamy z ognia i wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na chwilę, następnie dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przelewamy do kubeczków lub filiżanek, dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą.Smacznego!