Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na meeega mocno
czekoladowe ciasto z dodatkiem
limonki. Proste, w miarę szybkie i smaczne. W oryginalnym przepisie ciasto było bez dodatku
mąki, a zamiast niej należało dodać mielone
migdały. Ja jednak nie miałem
migdałów i dodałem
mąkę. Z wierzchu ciasto jest chrupiące, a jego środek ciężki,
czekoladowy a w przekroju wygląda jak mus. Chyba jeszcze nigdy nie jadłem ciasta o tak intensywnym aromacie
czekolady. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkich wypieków dodajcie więcej
cukru lub użyjcie słodkiej
czekolady bądź 75 g słodkiej i 75 g gorzkiej.składniki:150 g
gorzkiej czekolady4 łyżki
kakao100 g
cukru100 g
mąki150
masła6
jajeksok z 2
limonekCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z
masłem.
Jajka utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Do
jajek dodawać cienkim strumieniem
czekoladę (cały czas miksując). Następnie przesiewać stopniowo
kakao, a następnie
mąkę. Na koniec dodać sok z
limonek i dokładnie zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować
masłem. Gotową masę przelać do formy i piec w 180 ° C przez ok. 45 minut (piekłem 50). Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie surowe. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego! :)