Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni. Czas przygotować kilka prostych, ale dobrych i sprawdzonych przepisów na smakołyki z tymi
owocami. A już niedługo trzeba będzie wziąć się za
owocowe przetwory, które umilą nam jesienne i zimowe dni. Ale wracajmy do naszego prawie lata! :)składniki (6 sztuk)150 g
mąki70 g
cukru30 ml
oleju80 ml
mleka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkotruskawkiŻółtko zmiksować z
cukrem na gładką masę. Nadal miksując dodać
olej i
mleko. Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo
mąkę oraz
proszek do pieczenia.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 wysokości.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszone układać na wierzchu babeczek lekko docisnąć. Piec w 180 °C przez ok. 30 minut do złotego koloru.Smacznego! :)