Wykonanie
Czy ktoś z Was jadł kiedykolwiek malinowy karmel? Jeśli nie to musicie go spróbować. Koniecznie! Co prawda jest dosyć słodki, ale zawsze można zrównoważyć to odrobiną
soku z cytryny lub
limonki, albo dodać szczyptę
soli, która jeszcze bardziej podkręci smak całość. Poniżej podaję przepis jak szybko i łatwo zrobić to cudo!ciasto:150 g
mąki100 g
masła20 g
cukru pudru1
żółtkoS kładniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać
ciastem lekko dociskając.
Ciastka piec 10-15 minut w 200 º C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.malinowy karmel:65 ml
wody220 g
cukru1 szczypta
soli110 ml kremówki 36%110 g zmiksowanych
malinW rondlu umieścić
cukier oraz
sól z
wodą i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania brązowego karmelu (uważać żeby nie spalić). W tym samym czasie zmiksowane
maliny połączyć z kremówką, umieścić w rondlu i podgrzewać do uzyskania 80 º C. Do gotowego karmelu ostrożnie wlać mieszankę
malin i dobrze wymieszać. Całość podgrzewać do uzyskania 110 º C i natychmiast garnek z karmelem
malinowym wstawić do większego naczynia z lodowatą
wodą. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Gotowym karmelem napełnić kruche
spody. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Prze podaniem pokruszyć
bezami.Smacznego! :)