ßßß Cookit - przepis na orzechowy tort piszinger

orzechowy tort piszinger

nazwa

Wykonanie

Witajcie moi mili! Skusicie się na tradycyjny, karnawałowy smakołyk? Tak, wiem, że już dawno po karnawale i jest post. Ale ja z racji braku czasu pościłem wcześniej. Dlatego teraz robię sobie krótką chwilę rozpusty. Zapraszam na wyborny tort z wafli przekładanych masą orzechową z błyszczącą polewą! :)
składniki:
2 żółtka
150 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki cukru pudru
50 g mielonych orzechów włoskich
7 wafli (o średnicy 20 cm)
kilka łyżek kwaśnych powideł
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka, połączyć. Do masy maślano-jajecznej wlewać cienkim strumieniem, lekko przestudzoną czekoladę i dobrze wymieszać. Na koniec dodać orzechy włoskie i połączyć. Wafle przełożyć otrzymaną masą na przemian z powidłami.
glazura czekoladowa:
3 łyżki zimnej wody
75 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
140 g masła
3 łyżki kakao
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzoną glazurą pokryć wierzch i boki tortu. Udekorować orzechami.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/03/orzechowy-tort-piszinger.html