ßßß Cookit - przepis na babeczki kokosowe

babeczki kokosowe

nazwa

Wykonanie

W taki leniwy czwartkowy poniedziałek przygotowałem coś szybkiego, prostego i jednocześnie lekkiego jak chmurka. Delikatne babeczki otulone kokosem, który wygląda jak ten puszysty śnieg za oknem. Bo przecież zima też może być piękna i przyjemna. A przynajmniej oglądając ją przez okno ciepłego pokoju :D
ciasto (ok. 8 sztuk):
200 g mąki pszennej
30 ml kwaśnej śmietany
4 łyżeczki mleka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g masła (w temp. pokojowej)
60 ml kremówki 36%
30 ml mleka
125 g cukru
1 białko
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do misy miksera, dodać posiekane masło. kwaśną śmietanę, kremówkę, białko, mleko, mleko kokosowe, cukier i wyrabiać mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. W formie do babeczek umieścić papilotki. Ciasto wykładać do 2/3 wysokości papilotek. Piec w 180C przez 25-30 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
krem:
200 g mascarpone
200 g kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki mleka kokosowego
wiórki kokosowe (do dekoracji)
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier, mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na wystudzone babeczki. Całość posypać wiórkami kokosowymi. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/01/babeczki-kokosowe.html