Wykonanie
Witajcie!Dziś jeden z przyjemniejszych dni w okresie prawie zimowym, który od zawsze jest dla mnie takim małym przedsmakiem świąt. Już od kilku dni można oficjalnie śpiewać świąteczne piosenki i kolędy, przystrajać domy choinkami czy lampkami; domy wypełnia wyraźny zapach świeżych
pomarańczy oraz piernika, a w mikołajki można spotkać się w gronie znajomych i obdarować drobnymi upominkami. Jedyne czego brakuje mi do pełni szczęścia to biała, puchowa pierzyna ze śniegu za moim oknem. Ratunkiem na brak śniegu są dziś marshmallows, które zawsze kojarzyły mi się z okresem przedświątecznym, gorącą
czekoladą i
białym puchem. Jak się okazuje pianki można przygotować samemu w domu i nie jest to tak trudne. Wystarczy termometr cukierniczy, który w końcu sobie zakupiłem, oraz odrobina cierpliwości.składniki:2
białka400 g
cukru300 ml
wody1 łyżka
miodu4 łyżki
żelatyny125 g
cukru pudrubarwnik spożywczy (opcjonalnie)Do większego rondla wlać 175 ml
wody, dodać
cukier miód i gotować (nie mieszać!) do momentu aż
syrop osiągnie temperaturę 130 º C lub jeśli karmel zanurzony w zimnej wodzie zastygnie natychmiast i będzie kruchy. W trakcie gotowania karmelu pozostałą
wodę (125 ml) wlać do miski, dodać
żelatynę i rozpuścić nad kąpielą
wodną. Kiedy karmel osiągnie wspomniane 130 º C zdjąć z palnika i cienkim strumieniem dodać rozpuszczoną
żelatynę energicznie mieszając całość trzepaczką. Gotową mieszaninę odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę i cały czas miksując na najwyższych obrotach wlewać cienkim strumieniem mieszaninę karmelu i
żelatyny. Mikser pozostawić na ok. 10 minut. Następnie zmniejszyć obroty na niskie i miksować kolejne 10 minut, aż masa znacznie zgęstnieje. W tym czasie formę (ja użyłem tortownicy o średnicy 24 cm) oprószyć obficie połową
cukru pudru przesiewając przez sitko. Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie zastygniętą masę oprószyć pozostałym
cukrem pudrem. Pianki kroić nożem i podawać jako dodatek do
kawy,
czekolady lub przypalać nad palnikiem/ogniskiem.Smacznego! :)