ßßß Cookit - przepis na domowe masło orzechowe

domowe masło orzechowe

nazwa

Wykonanie

Przepis na domowe masło orzechowe pojawił się już chyba na wszystkich blogach poświęconym tematyce kulinarnej. W końcu i ja skusiłem się na przygotowanie tego cudownego smarowidła w domowym zaciszu. Przepis jest niezwykle prosty i może to zrobić każdy, kto tylko posiada w wyposażeniu swojej kuchni blender. Domowa wersja masła orzechowego jest dużo prostsza i zdecydowanie zdrowsza, bo wiemy co wchodzi w jego skład. Ponadto masło wykonanie przez Was samych może być znacznie tańsze niż to ze sklepu, zwłaszcza, jeśli znajdziecie orzeszki ziemne w rozsądnej cenie. Nic tylko kręcić i zajadać :)
składniki (ok. 400 g):
500 g orzeszków ziemnych (solonych lub nie)
3-4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Całe przygotowanie masła orzechowego ogranicza się do umieszczenia orzeszków w pojemniku blendera i miksowaniu ich przez kilkanaście minut, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Co jakiś czas należy wyłączyć urządzenie i zsunąć masę ze ścianek. Następnie masło przełożyć do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce do miesiąca.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/11/domowe-maso-orzechowe.html