Wykonanie
Po świątecznych wypiekach zostało mi dosyć dużo
białek. A jak
białka, to nie może być nic innego jak ogromna
beza, czyli królowa deserów! Tym razem mam dla Was
kawową wersję pavlovej z przepysznym sosem. Zapraszam! :)
beza:
białka z 6 jaj360 g
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
białego octu winnegoBiałka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać
cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o średnicy ok. 20 cm. Masę z
białek wyłożyć na narysowany kształt i przy pomocy szerokiej szpatułki podnieść boki
bezy do góry pozostawiając pośrodku wgłębienie. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180 º C przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120 º C i suszyć przez 2-3 godziny.
Bezę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.krem:200 ml kremówki 36%200 g
serka mascarpone2 łyżki
cukruKremówkę ubić na sztywno, odstawić.
Mascarpone utrzeć z
cukrem, dodać ubitą kremówkę i dokładnie połączyć. Krem wyłożyć na wystudzoną
bezę.sos
kawowy:2 łyżki
masła2 łyżki
cukru20 ml
mleka3 łyżki kremówki 36%2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejMasło i
cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż lekko zgęstnieje. Na koniec dodać
kawę i kremówkę. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić do wystudzenia. Jeśli sos będzie zbyt mocny w smaku, można rozcieńczyć niewielką ilością
mleka. Zimnym sosem polać
bezę, całość posypać czekoladowymi wiórkami. Podawać z filiżanką
kawy.dekoracja:wiórki z
gorzkiej czekoladySmacznego! :)