ßßß Cookit - przepis na sernik Ferrero Rocher

sernik Ferrero Rocher

nazwa

Wykonanie

Tadam! Jest coś wyjątkowego i chyba nie będę musiał Was specjalnie namawiać do tego sernika :)
spód:
120 g czekoladowych herbatników
2 łyżki roztopionego masła
Herbatniki rozdrobnić w blenderze i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć gotową masą. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Następnie zapiec przez 10 minut w 180 º C. Wyjąć, ostudzić i owinąć szczelnie folią aluminiową.
masa:
450 g twarogu
200 g serka mascarpone
150 ml kremówki 36%
150 g cukru pudru
3 jajka
Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, dodać cukier puder, a następnie wbijać po jednym jajku. Dodać kremówkę i posiekane czekoladki. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na spód w tortownicy. Formę z ciastem owinąć folią i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Naczynie napełnić gotująca się wodą do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na najniższy poziom i piec przez ok. 1 godzinę w 160 º C. Wyjąć i wystudzić.
polewa:
200 ml śmietany kremówki 36%
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 łyżeczka masła
C zekoladę połamać i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Kremówkę podgrzewać w garnuszku aż do wrzenia, następnie dodać do czekolady i dokładnie połączyć. Lekko przestudzoną masę czekoladową wylać na wierzch ciasta i wyrównać.
dekoracja:
wiórki czekoladowe
złote perełki cukiernicze
Czekoladki podzielić na pół, dekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać wiórkami czekoladowymi i złotymi perełkami cukierniczymi.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/03/sernik-ferrero-rocher_24.html