Wykonanie
Witajcie moi
drodzy! Dziś przepis na bardzo fajną propozycję na tłusty czwartek, czyli, jak w tytule, pączkowe muffinki. Pierwszy raz usłyszałem o nich w TV w programie Anny Olson Na Słodko i od razu wiedziałem, że muszę je zrobić. Nie myliłem się. Są cudowne. Delikatne, miękkie, maślane a do tego ładnie wyrastają i mają piękny złoty kolor. To będzie chyba jedno z moich ulubionych ciast na babeczki. Polecam! :)
składniki na ok. 10 sztuk:250 g
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru180 ml
maślanki*1 łyżeczka
proszku do pieczenia80 ml
oleju1
jajkododatkowo:4 łyżki roztopionego
masła100 g
brązowego cukrukonfitura z róży lub innaW jednej miseczce połączyć składniki suche. W drugiej - mokre. Następnie do suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać. Do papilotek, lub bezpośrednio do foremki, wyłożyć po jednej łyżce ciasta. Następnie układać na nim po jednej łyżeczce
konfitury, na nią kolejną łyżkę ciasta.Muffinki piec w 180 ºC przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe babeczki maczać w
maśle i obtaczać w brązowym cukrze.Smacznego! :)