Wykonanie
Piwo kremowe (butterbeer) to podawany na ciepło lub na zimno,
napój o minimalnej zawartości
alkoholu, który wprowadzi was w dobry nastrój...
Napój ten mogą spożywać zarówno mugole jak i czarodzieje, również nieletni (od trzynastego roku życia). Jeśli chcecie spróbować tego słodkiego
napoju, znajdziecie go na ul. Pokątnej w "Dziurawym Kotle". Co prawda
piwo dostaniecie też w "Gospodzie pod Świńskim Łbem", ale najlepsze serwowane jest w licznych barach i pubach w Hogsmeade, gdzie zapewne spotkacie wielu uczniów Hogwartu, którzy często wpadają tam na
piwo kremowe. Natomiast to najlepsze butterbeer, które szczyci się najwyższym uznaniem, dostaniecie w słynnym "Pubie pod Trzema Miotłami" za ok. dwa sykle. A jeżeli nie macie zbyt dużo czasu, przygotujcie
piwo we własnym kotle! : )składniki na 500 ml
napoju:300 ml
wody gazowanej200 ml
kremówki 30%1/2 szklanki
brązowego cukru2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
masła2 łyżeczki esencji waniliowejW rondlu umieścić cztery łyżki
śmietany kremówki i podgrzewać na małym ogniu. W tym czasie resztę
śmietany ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Całość wstawić do lodówki.Do kremówki w rondelku dodać
brązowy cukier, podgrzewać i mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać
masło i esencję
waniliową. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Na koniec wlać
wodę gazowaną, szybko mieszając, aby
cukier się nie skrystalizował. Gotowy
napój przelać do kufli, na wierzch wyłożyć ubitą wcześniej
śmietanę.Smacznego! :)Przepis z książki "Kuchnia filmowa" Pauliny Wnuk.