Wykonanie
Było szybkie ciasto z
gruszkami, były
gruszki gotowane na słodko w
syropie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Tym razem
gruszki połączyły się z kruchym
ciastem. Dziś przedstawiam Wam rodzaj tarty z
gruszkami. Jest o tyle łatwa, że do jej przygotowania, nie potrzebna jest specjalna forma do tarty, wystarczy Wam zwykła tortownica lub nawet miska :)
ciasto:230 g
mąki140 g zimnego
masła3 łyżki
cukru1
jajko1 łyżeczka
cukru waniliowegogruszki:4 - 5
gruszek1 łyżka
cukru1 łyżeczka
cynamonuwykonanie:
Mąkę wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym. Następnie dodać pokrojone w kostkę
masło i wymieszać aż powstanie kruszonka (ja używam widelca). Na koniec dodać
jajko i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać z
cukrem i
cynamonem.Ciasto rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia, łatwiej będzie przenieść na blachę), zaznaczyć na nim okrąg (od tortownicy) i ułożyć na nim
gruszki. Resztę ciasta zawinąć wokół
gruszek pozostawiając "otwarte" od góry. Piekarnik nagrzać do 180 ° C i piec przez ok. 50 minut. Ostudzone ciasto przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego! :)