Wykonanie
Jesień rozkwitła na dobre. I to ta złota polska jesień, którą kochają chyba wszyscy. Powoli zbliżamy się do końca października, a dokładniej do ostatniego jego dnia, czyli do Halloween. To święto z roku na rok coraz bardziej zakorzenia się w naszym
kraju, wchodzi do ogólnego obiegu i traktowane jest jako nasze. Przygotowałem na tę okazję kilka przepisów, które warto przygotować na ten dzień, jednym z nich będą
jabłka w karmelu, które wprowadzą nas w odpowiedni klimat tego "strasznego święta" :)
Jako mały chłopak zawsze intrygowały mnie mroczne strony świata. Uwielbiałem oglądać filmy o duchach, czarownicach i
magii. Ten świat był fascynujący. Chyba jak każde dziecko, lubiłem przebierać się w Halloween za
magów, zombie, wampiry czy inne straszne stwory zawinięte w kilometry bandaży, pokaleczone i krwawiące.Kilka dni wcześniej, w odpowiedni nastrój wprowadzały mnie różne książki o
magii i czarach, wypożyczane z pobliskiej biblioteki. Jedną z takich książek mam do dziś. Moja ulubiona " Księga wróżek i czarownic ". Godzinami wgapiałem się w te fantastyczne obrazki. Oglądałem jak wygląda dom czarownicy, do jakich sklepów chodzą wiedźmy, jak wyglądają ich laboratoria, w których czarują, jak uczą się latania na miotłach, czym się zajmują itd. Podziwiałem regały pełne obślizgłych dziwactw. Móżdżków,
ślimaków, słoików z ludzkimi oczami... Zawsze chciałem zamieszkać w takim domu :)Kilka stron książki poświęconych zostało właśnie na Halloween. Jest tam kilka ciekawych pomysłów jak obchodzić ten dzień. Znalazły się poradniki jak zrobić domowym sposobem strój czarownicy czy wampira; jak wykonać torbę na
słodycze i jak ozdobić dom. Można też dowiedzieć się jak przygotować różne smakołyki na ten wieczór. Przepis na jeden z nich przedstawiam poniżej :)składniki:4 kwaśne
jabłka100 ml
wody300 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego2 łyżki
miodu lub golden
syrup1/2 łyżeczki
cynamonukilka
goździkówodrobina
czerwonego barwnika spożywczego4 patykiwykonanie:
Jabłka umyć, usunąć ogonki i wbić w nie patyki.
Wodę,
cukier,
cukier waniliowy,
miód,
cynamon,
goździki i barwnik umieścić w rondelku i wymieszać. Ustawić na średnim palniku i podgrzewać do rozpuszczenia
cukru mieszając. Kiedy rozpuści się
cukier gotować przez ok. 10 minut, ale nie mieszać. Gdy znaczna ilość
wody odparuje i
syrop będzie gotowy, zmniejszyć ogień do najmniejszego i zanurzać w nim
jabłka. Zanim karmel ostygnie, delikatnie obracać
jabłko trzymając za patyk, tak aby płyn równomiernie pokrył
owoc. To samo zrobić z pozostałymi
jabłkami. Podawać.Smacznego! :)