Wykonanie
ciasto:250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła120 g
cukru pudru1
jajkokrem:400 ml
mleka1 opakowanie budyniu
waniliowego2 łyżeczki
cukru30 g
masłasok z połowy
limonkidodatkowo:3-4
owoce kiwiwykonanie:
Mąkę, zimne
masło pokrojone w kostkę,
cukier puder oraz
jajko umieścić w misce lub na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut.Formę do tarty posmarować
masłem (można też posypać
mąką lub
bułką tartą). Schłodzonym
ciastem równomiernie wyłożyć formę do pieczenia. Następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki wykonać w cieście niewielkie otworki. Piec w temperaturze 200 º C przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.W tym czasie przygotować
budyń według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodać
masło i sok wyciśnięty z połowy
limonki. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzoną tartę.
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na krem. Schłodzić w lodówce i podawać.Smacznego! :)