Wykonanie
Dzisiaj brak szczególnego przepisu. Przedstawiam Wam prosty koktajl
bananowy, który bardzo lubię i mogłabym pić dzbankami. Aktualnie mamy sezon na
banany, więc może ktoś się skusi. - gorąco polecam ;). Poza tym chciałam Wam dać znać, że żyję. Niestety mało czasu spędzam w kuchni oraz na blogowaniu, bo na uczelni masa zaliczeń i sesja za pasem. Generalnie wolelibyście nie wiedzieć jak się teraz żywię, no ale cóż... każdy ma swoje małe grzeszki ;).
Składniki:2
banany400 ml
mlekapół łyżki
cukru kokosowego Skworcu4 kostki
lodustarta
czekolada do dekoracjiPrzygotowanie:Obrane ze skórki
banany,
mleko,
lód oraz
cukier blendujemy na gładką i aksamitną masę. Przelewamy do wysokich szklanek i dekorujemy startą
czekoladę. Smacznego!
Bananowe ciekawostki:W naszej kulturze przywykliśmy do jedzenia
bananów na surowo, ale w 50% ze względu na zawartość
skrobi są one podawane jako ciepły posiłek, szczególnie w krajach tropikalnych.Japończycy z zamiłowaniem przechodzą na dietę
bananową tj.
banan zastępuje im każde śniadanie. W dodatku uważają, że
banan to zdrowszy zamiennik
czekolady, który jest równie energetyczny.