Wykonanie
Zainspirowana różnymi przepisami na
czekoladki z nadzieniem, postanowiłam sama wypróbować - no i coś tam wyszło! :) Smakują super, ale z racji tego, że średnio lubię
czekoladę deserową, następnym razem wykorzystam do nich
mleczną.
Co potrzebujemy :5 łyżek wiórek
kokosowychok 60ml
mleka2-3 łyżeczki
cukru1
czekolada deserowa (
mleczna bądź biała)1. Na początek rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej. Do garnka wlewamy
wodę i zagotowujemy,. Następnie mniejszą miseczkę z
czekoladą ustawiamy nad parującą
wodą z garnka i czekamy, aż
czekolada się rozpuści.2. Rozpuszczoną
czekoladą smarujemy foremki (ja wykorzystałam foremki do
lodu) i wkładamy do zamrażarki na ok 5-10 minut.
3. Kolejnym etapem jest zrobienie masy kokosowej .
Mleko,
cukier i
wiórki kokosowe wrzucamy do garnuszka i gotujemy na małym gazie mieszając, aż wiórki wchłoną całe
mleko. Następnie gotową masę odkładamy, do przestygnięcia.4. Gdy
czekolada w foremkach stwardnieje, możemy nakładać masę
kokosową. Na nią ponownie nakładamy rozpuszczoną
czekoladę (ROZTAPIANIE
CZEKOLADY W KĄPIELI
WODNEJ)i wstawiamy do zamrażarki, aż stwardnieje. I gotowe :)
SMACZNEGO! :)