ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-miodowa zeberka

Czekoladowo-miodowa zeberka

nazwa

Wykonanie

Wracamy do słodkości, bo każdy lubi osłodzić sobie czasem popołudnie. Jeżeli kogoś zachęci zawartość pucharka, to ostrzegam...deser jest mega słodki. No ale ze mnie jest łasuch i czekoladoholik, więc ta słodkość mi odpowiada.
Składniki:
tabliczka deserowej czekolady GRAND CRU - 70% kakao z Ghany od Manufaktury Czekolady
tabliczka mlecznej czekolady z orzechami
5 łyżek miodu rzepakowego (ten biały o konsystencji kremu)
3 łyżki aromatu karmelowego
550ml kremówki
Przygotowanie:
Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekolady rozpuszczamy oddzielnie w kąpieli wodnej i przekładamy do dwóch różnych miseczek. Kremówkę dzielimy na cztery części. Pierwszą część mieszamy z rozpuszczoną, ostudzoną, deserową czekoladą. Drugą tak samo łączymy z rozpuszczoną i ostudzoną mleczną czekoladą. Do trzeciej części dodajemy miód, a do czwartej aromat karmelowy. Warstwy kremów układamy w pucharkach. U mnie kolejno: z karmelem, deserowa, miodowa i mleczna czekolada. Dekorujemy wedle uznania Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2012/10/czekoladowo-miodowa-zeberka.html