ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa zasmażana

Zupa pomidorowa zasmażana

nazwa

Wykonanie

Składniki:
kości z mięsem ok. 25 dag
włoszczyzna 25 dag
pomidory 0,5 kg
masło 1-2 łyżki
cebula mała 1
masło 2 łyżki + mąka pszenna 1,5 łyżki na zasmażkę
sól, cukier
Wykonanie:
Kości opłukać, ugotować, pozbyć się powstałej piany. Dodać warzywa zagotować do ich miękkości; całość odcedzić. Pomidory umyć, podzielić na mniejsze części, zagotować z masłem i cebulką na silnym ogniu pod przykryciem, przetrzeć przez sito. Masło roztopić na patelni, rozmieszać z mąką, zrumienić na złoto. Podprawić zupę, zagotować i dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą i cukrem do smaku. Podawać z grzankami, ryżem, makaronem, lanymi kluseczkami lub ziemniakami. Podczas upalnego lata można dodać do zupy (po podprawieniu) surowe, przetarte pomidory i tylko ją podgrzać.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/zupa-pomidorowa-zasmazana.html