ßßß Cookit - przepis na Nalewka Bożonarodzeniowa

Nalewka Bożonarodzeniowa

nazwa

Wykonanie

Szperałam po Waszych przepisach jak ją robicie. Już najwyższa pora by ją zrobić skoro ma być na Święta :) Bardzo spodobał mi się przepis u Pati (tutaj). Na jej przepisie bazowałam. Oczywiście dodałam parę rzeczy od siebie i trochę inaczej rozpuściłam cukier. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
...no więc wyszło całkiem pysznie. Nalewka jest mocna, pachnąca "suszem". Po przecedzeniu dość mętna. Odstawiona na 2 dni stanie się przejrzysta. Osad opadnie na dno.
Składniki:
200 g cukru
220 ml wody
Wodę zagotować, dodać cukier rozmieszać, doprowadzić do wrzenia. Odstawić do przestudzenia.
50 g orzechów włoskich
100 g suszonych fig
100 g suszonych moreli
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych daktyli
100 g suszonej żurawiny
100 g rodzynek
Bakalie ułożyć naprzemiennie w dużym słoiku. Następnie poniższe przyprawy:
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
4 goździki
1 pomarańcza
1 cytryna
Pomarańczę i cytrynę wyszorować szczoteczką, sparzyć i pokroić w grube plastry. Ułożyć je na wierzchu.
200 ml czystej wódki + 200 ml do uzupełnienia
200 ml rumu 40%
500 ml spirytusu
Alkohole wymieszać z syropem cukrowym i zalać tym bakalie. Słoik zakręcić i odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce. Następnie przefiltrować przez gazę lub gęste sitko i przelać do butelek.
Bakalie pochłoną trochę alkoholu. Uzupełniłam czystą wódką.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/11/nalewka-bozonarodzeniowa.html