ßßß Cookit - przepis na Owoce w kokilkach pod kruszonką

Owoce w kokilkach pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny przekonuję się, że prostota też jest smaczna i to bardzo! Kokilki znalazłam gdzieś na strychu, spadek po mamie więc je wykorzystałam i dalej będę. Świetna sprawa.
Deser bardzo łatwy, zrobiłam go dla córek ale okazało się, że są chętne tylko na kruszonkę :( i jak tu w gusta trafić!
Składniki:
1 banan
1 duża śliwka lub 4 węgierki
2 jabłka
10 orzechów włoskich
Na kruszonkę:
Jeżeli robicie kruszonkę pamiętajcie o proporcjach zawsze jest stosunek 2:1:1 mąki, masła, cukru
3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki kukurydzianej (ale można ją pominąć i dodać 4 łyżki pszennej)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Składniki kruszonki zagniatamy w naczyniu do połączenia składników i odstawiamy by w tym czasie przygotować owoce.
Orzechy wyciągam ze skorupek, rozdrabniam w niewielkie kawałki i podprażam 2 min na suchej patelni. Należy mieszać by się nie przypaliły. Owoce myjemy, śliwkę kroimy w kostkę, obieramy jabłka, kroimy i układamy do kokilków kolejno:
jabłka
śliwkę
banana - można delikatnie pokwasić sokiem z połówki cytryny
podprażone orzechy
i na wierzch kruszonkę.
Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy 0 , 5 godziny. Deser jest gotowy do podania po przestudzeniu.
Proste i naprawdę smaczne!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/10/owoce-w-kokilkach-pod-kruszonka.html