Wykonanie
Po raz kolejny przekonuję się, że prostota też jest smaczna i to bardzo! Kokilki znalazłam gdzieś na strychu, spadek po mamie więc je wykorzystałam i dalej
będę. Świetna sprawa.
Deser bardzo łatwy, zrobiłam go dla córek ale okazało się, że są chętne tylko na kruszonkę :( i jak tu w gusta trafić!Składniki:1
banan1 duża
śliwka lub 4 węgierki2
jabłka10
orzechów włoskichNa kruszonkę:Jeżeli robicie kruszonkę pamiętajcie o proporcjach zawsze jest stosunek 2:1:1
mąki,
masła,
cukru3 łyżki
mąki pszennej + 1 łyżka
mąki kukurydzianej (ale można ją pominąć i dodać 4 łyżki pszennej)2 łyżki
masła2 łyżki
cukruSkładniki kruszonki zagniatamy w naczyniu do połączenia składników i odstawiamy by w tym czasie przygotować
owoce.
Orzechy wyciągam ze skorupek, rozdrabniam w niewielkie kawałki i podprażam 2 min na suchej patelni. Należy mieszać by się nie przypaliły.
Owoce myjemy,
śliwkę kroimy w kostkę, obieramy
jabłka, kroimy i układamy do kokilków kolejno:
jabłkaśliwkębanana - można delikatnie pokwasić
sokiem z połówki
cytrynypodprażone
orzechyi na wierzch kruszonkę.
Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy 0 , 5 godziny. Deser jest gotowy do podania po przestudzeniu.
Proste i naprawdę smaczne!