ßßß Cookit - przepis na Syrop glukozowo-fruktozowy samo "zdrowie" ;-)

Syrop glukozowo-fruktozowy samo "zdrowie" ;-)

Wykonanie

I kolejny wpis o tym czym nas trują na co dzień producenci żywności. Dziś przyjrzymy się bliżej naturalnej substancji która rujnuje nasze zdrowie. W chwili obecnej bardzo ciężko jest kupić przetworzoną żywność która nie zawiera wspomnianego w tytule syropu glukozowo-fruktozowego.
Ale po kolei.
Syrop glukozowo-fruktozowy otrzymujemy z kukurydzy, zazwyczaj GMO, którą należy przetworzyć na skrobię kukurydzianą i dopiero ze skrobi można otrzymać syrop glukozowo-fruktozowy. Używa się go praktycznie we wszystkich produktach które są słodzone. Syrop ten jest przeźroczystą lub jasno żółtą cieczą która rozpuszcza się we wszystkich warunkach. Jest bardziej słodki niż cukier więc producenci mogą używać go mniej a że jest sporo tańszy oszczędności, lub jak kto woli wyniki ekonomiczne firm produkujących żywność są większe. Poza tym, syrop glukozowo-fruktozowy łatwiej transportować, dozować a że jest płynny upraszcza się proces technologiczny. Ma on również dłuższy okres przydatności do spożycia niż cukier. A na koniec warto zauważyć iż producenci wykorzystują przeciwko nam pewną sztuczkę marketingową. Produkty które nie zawierają cukru są słodkie. I faktycznie cukru tam nie ma jest za to co innego, syrop.
W praktycznie wszystkich produktach min. napojach, przetworach owocowych i warzywnych, słodyczach,wyrobach piekarsko-cukierniczych, wszelkiej maści słodkich serków, jogurtów, kefirów oraz płatków.
Lista skutków spożywania syropu jest bardzo długa. Producentom żywności nie zależy na tym aby konsumenci byli zdrowi tylko aby kupowali więcej. A konsumenci więcej kupują jak więcej jedzą. A więcej jedzą jak są bardziej głodni. I tu powstaje pytanie jak sprawić by konsumenci byli bardziej głodni. Oczywiście syrop glukozowo-fruktozowy nadaje się idealnie do tego zadania. Glukoza i fruktoza zawarta w syropie trawią się bardzo szybko, około 1 godziny. Wysoki poziom insuliny spowodowany spożywanym syropem glukozowo-fruktowowym powoduje wzrost naszego łaknienia. Pomimo zjedzonego dopiero co posiłku jesteśmy zaraz znowu głodni. Sięgamy więc po batonika, albo dietetyczny jogurt bez cukru i błędne koło się zamyka. W ten sposób producenci kreują konsumentów.
Kolejna rzecz to fakt iż fruktoza przestawia naszą przemianę materii i nasz organizm zaczyna magazynować tłuszcz. Przyczynia się to do otyłości co zostało potwierdzone badaniami klinicznymi ponad 30 lat temu. Zyski jednak, a może inny bardziej diabelski powód, przyświecają producentom żywności którzy dla kilku srebrników posuną się do wszystkiego.
Inne dolegliwości które grożą osobom spożywającym produkty słodzone syropem to między innymi:
- cukrzyca typu 2
- podwyższony poziom złego cholesterolu
- podwyższony poziom trójglicerydów
- reaktywna hipoglikemia
- zahamowanie wytwarzania ATP
- spadek wrażliwości organizmu na leptynę
- zwiększenie możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego
Pośrednio przez otyłość przyczynia się do występowania chorób wieńcowych.
To by było na tyle, teraz już wiecie czym jest i co powoduje spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego, możecie więc sami zdecydować co wkładacie do swojego koszyka podczas codziennych zakupów.
Źródła: Wikipedia, Domivita.pl, Dziecisawazne.pl, Natemat.pl, Dzień dobry TVN, Fakt.pl
Źródło:http://kuchniavege.blogspot.com/2014/02/syrop-glukozowo-fruktozowy-samo-zdrowie.html